Zou je dat nu wel doen?

 In Creativiteit, de bedoeling, waarde

Ik kijk over de plas en zie een zeilboot overstag gaan. Hoe kenmerkend. Ik ben in korte tijd inmiddels al twee keer overstag gegaan. De eerste keer om me voor de wind mee te laten voeren. Kabbelend en rustig en bovenal veilig en vertrouwd. Overstag gegaan voor de veiligheid van een tijdelijke vaste baan. En ik realiseer me dat het voor de wind gaan benauwend en beperkend voelt, niet passend bij mijn levensdoel.

Recentelijk heb ik een nieuwe keuze gemaakt en ga ik hoog aan de wind varen. Ik ga bij VakantieAnders een cursus geven over het boek ‘jouw kern van waarde’. Een uitdaging tegemoet die vraagt om alertheid in het moment en het aanvoelen van de juiste koers. Aan de wind koersen geeft ruimte en wendbaarheid. Het is een ja-zeggen tegen de strategie van de ziel die me weer op een ander spoor zet. Het kiezen voor dat wat in liefde aan het licht gebracht mag worden.

De strategie van de ziel

In je ziel zit je ‘brandmerk’. Dat wat je bezielt. Je kleurrijke zelf. Iets wat soms niet onder woorden te brengen is laat staan het te begrijpen. Het is het leven wat je zielsbestemming bestuurt en richting geeft en zich via je lichaam naar de wereld manifesteert. Op jouw manier, in jouw tempo met jouw unieke blauwdruk, authentiek. Als je de signalen van het leven niet (h)erkent ben je niet synchroon met jezelf en raak je van je pad af, je zielsbestemming. Je persoonlijkheid en je diepste wezen zijn dan niet in lijn met elkaar. Er ontstaat onrust wanneer je ‘los’ raakt van het leven en je bent als een onbestuurbare zeilboot, op weg naar niets, dobberend in de wind. Je voelt het even niet meer en raakt je koers kwijt.

Hoe lang en hoe vaak je ook van je pad af bent, het leven geeft niet op, nooit! En foute keuzes bestaan niet. Het wrikt aan je, duwt, maakt je ziek, laat je struikelen, vallen en helpt je ook weer opstaan. En dat heeft een functie. Als je nog niet goed weet wat je pad is weet je ook niet goed wanneer je ervan af bent. Tot het moment dat de wind je zeilen weer bolt en je steeds bewuster bekwaam je pad ervaart en er weer op stapt of er naartoe beweegt.

Het leven geeft je hiervoor creativiteit en al je talenten. Unieke vaardigenheden die alleen via jou functioneren. Het is jouw ziel die via het lichaam zijn expressie, zijn manifestatie naar buiten laat stromen. Soms hakkelend, schokkend, zoekend naar jouw unieke vorm. Een vorm die jouw uniekheid bevestigd en benadrukt.
Je staat er vaak niet bij stil dat de strategie van de ziel je probeert bewust te maken van je vrije expressie mogelijkheden. Je uniekheid. Je laat je vaak liever leiden door anderen of de buitenwereld.

Overstag gaan
Mijn ziel zoekt soms wanhopig contact met me. En het heeft vaak tijd nodig waarop mijn ziel en mijn lichaam weer in balans zijn met elkaar. Als ik van mijn pad af ben lijkt alles ‘te moeten’ in plaats van ‘te mogen’ vanuit een vrije keuze. Voel ik de zwaarte van mijn emoties. Steeds meer ervan overtuigd dat ik niet goed genoeg ben en niet veel waarde te brengen heb. De ene overtuiging volgt de andere op. Nog eens bevestigd door de herhalende woorden: “Zou je dat nu wel doen” als ik toch weer een onverwachte wending wil geven aan mijn leven. Waardoor het besef komt ‘dan heb ik het dus juist te doen’. Het leerde me, nooit die mensen te volgen die anderen nadoen. Ik volg mijn eigen strategie. En ga overstag op mijn moment. Mijn ziel volgt hierin haar eigen moment en laat zich niet leiden door haar innerlijke wil en denken die vaak een ander tempo willen. De ziel vraagt soms om eventjes geduld totdat echt duidelijk wordt dat je van koers hebt te veranderen. Overstag hebt te gaan.

Jouw kern van waarde is magisch
Ook vandaag was ik zoekend en na mijn meditatie had ik behoefte aan inspiratie. Ik pak vervolgens mijn boek ‘jouw kern van waarde’ en sla een willekeurige bladzijde op. De woorden ‘contact met je gevoel is je grootste inspiratiebron’ kijken me aan. Verwonderd kijk ik terug. Zo raak. Ik hoor de woorden van Anne-Lies. Zij zegt over het boek:
“De magie van dit boek is verbluffend! Het ligt bij mij op de koffietafel en steeds als ik het opensla lees ik taal waar mijn intuïtie op dat moment mee bezig is. Het lijkt of het boek voor mij zaken verwoord die van belang zijn voor mijn toekomst. En dat maakt het naast de verwondering heel waardevol om echt mee te nemen in mijn dag als richtingaanwijzer voor mijn toekomst.
Nu ik meer leef met en naar mijn kernwaarde is het niet meer dan logisch ‘kern van waarde’ te omarmen en niet meer weg te denken uit mijn dagelijks leven. Soms intensief en soms juist even licht bij een kopje koffie en altijd waardevol, heel waardevol.”

Zintuigelijke richtingaanwijzers
Zoals Anne-Lies het omschrijft werkt het dus ook voor mij. Ik inspireer mijzelf. En hoor de volgende woorden: “Het zijn je zintuigen die je brengen bij het geheim van het leven. Van jouw leven! Regel daarin zelf je reistoestemming. Het is de strategie van de ziel die je er continu aan herinnert dat jij het bent die je eigen reistoestemming hebt te verlenen. Zie het als een geschenk waarvan de route nog niet is bepaald. Met een beetje geluk zwemmen er dolfijnen met je mee. Is dat niet dol-fijn!”

Wanneer ga jij overstag?

Nieuwsgierig naar het boek en wil je het bestellen? Dat kan via www.opaal.nu of via www.bol.com.

Recommended Posts

Leave a Comment

Contact

We nemen zsm contact met u op.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search