Stommiteiten, ik houd ervan!

 In dromen, Ideeën, inspiratie, Levenslust

Elke keer weer bezwijk ik voor de verleiding. Het is een verlangen vanuit mijn hart dat me stappen laat zetten die vaak als stommiteit worden betiteld. Eén persoon die dit mij regelmatig te kennen geeft is mijn moeder. Vanuit haar moederhart waakt zij over mij en zorgt ervoor dat ik geen stomme dingen doe die schade berokkenen aan iets of iemand. Herken je het?

Parkeer je eigen angst
Maar moeders zijn er niet voor om mij van iets ‘stoms’ te weerhouden wat juist mijn licht in alle opzichten kan laten groeien. Dat verlangen van het kind in mij vraagt om aanmoediging van haar. Laat het kind maar bezwijken voor het verlangen wat in hem/haar groeit in alle opzichten. Sta langs de zijlijn en moedig aan, geef support vanuit liefde en parkeer je eigen angst. Het is allemaal goed.

Als je je leven volledig wilt leven en jij je unieke plek inneemt zijn het vaak de ‘stomste’ dingen die ons verrijken en verder helpen te ontwikkelen en ons licht krachtiger maken.

Maar wat is stom?
Was het die paraglide sprong? Waardoor ik nog steeds die roedel wilde berggeiten voor mijn ogen langs de rotsen zie rennen. Terwijl ik net langs een afgrond was gelopen om bij het vertrekpunt te komen en mijn benen in het luchtledige bungelden.

Of was het de mededeling aan mijn ouders “ik ga naar Zwitserland”? Waarmee ik anderhalf jaar lang een werkvakantie had en de liefde voor de natuur groeide en ik leerde op mijn eigen benen te staan. Maar ook zwaar verliefd terugkwam en wist dat het een onmogelijke liefde was.

Of de keer dat ik zeven meter de diepte in sprong tijdens een canyoning? Door mijn angst heen. Moedig en trots, maar met trillende benen bijkomend op het kiezelstrandje. Nooit meer daarna!

Of was het dat moment dat ik eerst met een kunstenaar trouwde en later met een buitenlander? Mannen die mij niet in mijn onderhoud konden voorzien waardoor ik kostwinner werd en bovenal financieel onafhankelijk en alle vooroordelen over me heen kreeg.

Of was het het moment dat ik met mijn partner de huurovereenkomst tekende voor Koozie, ons inmiddels weer verkochte koffietentje? Waar ik echt leerde ondernemen, evenementen organiseerde en zag wat gastvrijheid met mensen doet. Maar ook financieel bibberde.

Zou je dat nu wel doen?
Mijn moeder had me graag tegengehouden. Het ‘zou je dat nu wel doen?’ kwam tot mij als de ultieme aanmoediging. Al had ik het graag in andere woorden gehoord. En werden er vervolgens op verjaardagen en andere gezellige momenten vol trots verhalen over mij verteld. Verhalen van een leven dat ze misschien zelf wel had willen leven.

Beknot het kind in je niet
Ouders willen vaak de wereld van hun kinderen zo klein mogelijk houden. Ze een veilig gevoel geven terwijl juist het kind in al zijn levenslust het tegenovergesteld doet, ontdekt, uitprobeert en stomme dingen doet. Op school gaat deze behoedzaamheid verder en worden kinderen gevangen in een schoolsysteem waardoor bij veel kinderen de levenslust wordt beknot, ontnomen of zelfs geheel gedoofd. Ik zal je maar niet vertellen hoeveel keer ik op de gang, in de hoek stond of strafwerk heb gemaakt. Tot de geest er zo’n beetje uit was.

Vanuit liefde ernaar kijken
Aarzel daarom niet. Ga vooral iets stoms doen. Weet dat de oermoeder in jou, of je eigen moeder, er altijd vanuit liefde naar zal kijken. En met hart en ziel alleen het beste voor je wil. Het is zo mooi om kinderen te zien groeien. Soms tegen de verdrukking in. Op weg naar de plek die voor hen bestemd is en beyond alles wat je als moeder kunt bedenken.

Laat de verleiding van je hart je sturen
Als je ontdekt dat de verleiding van je hart je bijna laat bezwijken dan… breek je open en explodeert de levenslust. Dan beweeg je mogelijk een kant op die niemand van je had verwacht. Heerlijk toch? Zo wil mijn partner na zijn horecaonderneming in de grote stad nu het platteland op en imker worden. En wil ik met mijn advieswerk stoppen en een plek creëren voor waardevolle gesprekken, een schrijfplek, de aarde omarmen en vooral heel veel delen met mensen.

Aanmoediging
Ik heb het mijn moeder nog niet verteld. Bang voor het ‘zou je dat wel doen?’ Stilletjes wetend dat ik daarna zeker iets ‘stoms’ ga doen. Omdat het de ultieme aanmoediging is voor mij. En omdat ik anders definitief mijn levenslust begraaf. En toch, toch zou het fijn zijn als ik ook andere aanmoedigingen kreeg. Dus… voel je vrij om mij in jouw woorden een zetje te geven om deze grote stommiteit te begaan. Ik kijk er nu al naar uit.

Recommended Posts

Leave a Comment

Contact

We nemen zsm contact met u op.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search