De verborgen boodschap van Moeders bloemen

 In inspiratie, Levenslust, moederdag

Ze wordt brozer. Loopt met een stok of de rollator. Haar rugbotjes in elkaar gezakt waardoor ze steeds kleiner wordt. Ik kijk naar haar terwijl ze enthousiast vertelt dat ze naar de markt is geweest. Voor het eerst met de taxibus sinds ze is gestopt met auto rijden op haar 84e. Wat een pit zit er nog in. Ze vond het wel spannend om zo naar de markt te gaan, maar vertelt het als een avontuur. Koffie gedronken met taart en “Ik had drie bosjes rozen voor maar negen euro”, vertelt ze. “Die staan wel weer twee weken.” Ik kijk naar de roosjes die net zo vertederend teer en toch zo krachtig en vol levenslust zijn als mijn moeder.

Een huis vol levenslust
Ik ken mijn ouderlijk huis niet zonder bloemen. Geen tafeltje is leeg. En geen bloem wordt zo maar weggegooid, of hij moet echt, echt uitgebloeid zijn. Het brengt leven daar waar ik de levenslust, zeker na het overlijden van mijn vader, zo vaak heb gemist. Na al die jaren kan ik nu genieten van die bloemen, keer op keer. De kleuren, de vormen. De liefde voor bloemen. Een meesterwerk van de natuur. Net als de wijze waarop mijn moeder met bloemen omgaat.

Je leven als meesterwerk
Zo schildert mijn moeder op haar wijze de kamer vol met kleur. En terwijl ik daar zit, dwaal ik af en realiseer me dat iedereen een kunstenaar is, werkend aan zijn eigen levensdoek. Zijn eigen ideale wereld. Of het nu de bloemen zijn in de kamer of iets totaal anders. Je eigen meesterdoek wordt gevoed door jouw kern en manifesteert zich via jouw lichaam in de tastbare wereld. En zelfs als je lichaam het niet toestaat veel te kunnen, dan nog is er altijd weer iets wat je wel kunt en waar jij je vreugde uit haalt.

Overvloed om te delen
Het maken van je meesterstuk vraagt om vertrouwen in het proces waarin het zich ontvouwt. Zonder planning, wel met een intentie, en de route als reis ervarend. Geef het de ruimte die het verdient. Adem diep in en voel de ruimte in je lichaam. Het zal zich ontvouwen, blad voor blad. Zoals een bloem die zijn kern langzaam laat zien en haar bezoekers verwelkomt met de overvloed aan kleur en geur die zij draagt.

De bloem deelt haar gave als gift aan de bij. Waardoor vanuit elke bloem een eigen unieke honing ontstaat. Puur en zoet.

De bloemen en de verborgen boodschap
Ik kijk weer naar mijn moeder. Van kinds af aan zijn er dus altijd bloemen in mijn leven geweest. En of er nu geld was of niet, er waren altijd verse bloemen in huis. Ik zie het nu als een geschenk dat is doorgegeven aan mij. Ik geniet ook van bloemen en verwonder me vaak over de diversiteit, de vorm, de kleuren, wijze van bloeien en de geur. Vaak kijk ik met aandacht naar één enkele bloem en ga er volledig in op. Door die aandacht kom ik in het hier en nu en zie de symboliek van de bloem, de verborgen boodschap. Ontstaan uit een zaadje.

Wat is jouw zaadje? En heb je het met zorg in je hart geplant zodat het kan ontwaken en groeien en bloeien?

Een zaadje komt tot bloei
Als het zaadje eenmaal geplant is, lijkt het soms alsof het verdort of zijn weg niet kan vinden in jou. Zoals de bloem tussen de tegels tegen alle verdrukking in tot bloei komt, zal ook jouw zaadje ontspringen. Vertrouw er maar op dat het zaadje op het juiste moment is gerijpt en open springt. Eerst fragiel en wankel. Aarzelend het licht in zich opnemend. Tot het moment dat het een stevige, flexibele bloem is geworden. Vol kleur en geurend. Vol met zaden, klaar om te verspreiden.

Jouw waarde zit in de kern
De meeldraad en de stamper, verenigd in de samenwerking van het mannelijke en het vrouwelijke. De waarde zit in de kern, net als bij de bloem. Jouw waardevolle kern. Het wordt gevoed door je eigenliefde. Die eigenliefde helpt je jouw missie te voeden, elke dag weer. Zodat je op een dag het deelt in al haar pracht met je medemens en de aarde. Je leeft je missie. Zoals de bloem haar bloem-zijn leeft. Elke bloem op zijn eigen wijze, met zijn eigen nectar.

Dank je wel mama voor je liefdevolle, bloemrijke gift aan mij.

Zoek je inspiratie om jouw kern van waarde tot bloei te laten komen? Bestel dan het gelijknamige boek via www.opaal.nu/waarde.

Recommended Posts

Leave a Comment

Contact

We nemen zsm contact met u op.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search