Ondernemen is op tijd loslaten

 In inspiratie, Ondernemen, waarde

Ik ben op weg naar Koozie, de koffie-lunchroom die we in september hebben overgedragen aan de nieuwe eigenaren, Christa & Harold. Ik voelde vanmorgen dat het tijd werd voor een kop koffie. Al die maanden ben ik er niet geweest. Het had tijd en ruimte nodig om afstand te nemen. Vol vreugde echter voeren mijn stappen nu naar het o, zo gezellige tentje. Ik heb er zin in. Door de ruiten zie ik Christa staan. Met open armen word ik ontvangen en neem ik plaats aan één van de tafeltjes. Kopje koffie en wat lekkers erbij. Wat is er veranderd?

Een weemoedig moment

Ik kijk met wat weemoed in de rondte. Het vocht prikt achter mijn ogen. Is het goed geweest dat we Koozie hebben losgelaten. Christa babbelt er intussen vrolijk op los. Ze hebben na de eerste vuurdoop hun draai gevonden en zijn nog steeds erg blij met de keuze om Koozie over te nemen. Dan vraagt ze me: ‘hoe voelt dat nu voor jou?’. ‘Het lijkt nog een deel van mij’, zeg ik. Even ben ik stil. ‘Nee toch niet, ik en Vedi hebben onze ziel meegenomen. Het is de ziel van Koozie die onveranderd is’. Ik realiseer me in het moment dat het nog steeds diezelfde heerlijke plek is en Christa & Harold het nog fijner hebben gemaakt. Na 5 jaar mannelijke energie kun je nu de feminin touch ervaren. De ziel en waarde van Koozie, gezelligheid, is hierbij onveranderd gebleven en is verder verankerd in een harmonisch geheel. Het voelt zo goed!

Succes is meer dan het succes van de buitenwereld

Vedi en ik hebben op het juiste moment losgelaten en naar het overdrachtsmoment toegeleefd. Direct daarna was er een grote vreugdevolle ervaring. We beseffen beiden dat we het succesvol hebben losgelaten. Dat er succesvol een einddoel is bereikt. De mate van vreugde en passie die in Koozie is gelegd komt telkens terug in een blij, vreugdevol gevoel. En succes voelt zo veel beter als je je eigen waarde hebt gevolgd in plaats van de koers of macht van anderen. Het is niet het succes van de buitenwereld wat zo veel vreugde geeft maar de diepe innerlijke tevredenheid over wat deze reis ons gebracht heeft. We wilden de waarde van gezelligheid neerzetten en de gasten ontmoeten, met ze delen, creëren en inspireren. Als ik nu terugkijk zie ik:

  • Dat Koozie de huiskamer is van het Noordereiland, een fijne plek om te vertoeven;
  • De gasten letterlijk ont-moeten en ontspannen;
  • Op deze plek vele persoonlijke verhalen worden gedeeld aan kleinere en grotere tafels;
  • Zijn er mooie dingen gecreëerd in samenwerking met anderen zoals het Midden in de Maas festival en de kinder schaaktoernooien;
  • En is er geïnspireerd door boekpresentaties, performances van dichters en muzikanten.

Loslaten in liefde

En voor ons persoonlijk? Integreerde mijn Sloveense partner in de Nederlandse samenleving en leerde hij de (kleinburgerlijkheid) van de Nederlandse samenleving kennen. Heb ik ervaren dat hij een pionier en bouwer is. En dat hij leerplekken creëerde voor puberende jeugd en ze vertrouwen gaf.

En ik? Ik leerde wat ondernemen is en hoe ook cijfers belangrijk zijn. Dat flexibel meebewegen in rare tijden iets vergt van je ondernemerschap. En dat ook dat goed ging. Maar dat ondernemen ook op tijd loslaten is. Dat de balans tussen werk en prive niet meer ok was. En als je voelt dat de tijd rijp is, je de moed moet hebben om bewust en in liefde los te laten. Het product is ontwikkeld en neergezet en het is aan anderen is om er weer een nieuwe draai aan te geven. Dat is loslaten in liefde en tegelijkertijd realiseren wat het je heeft opgeleverd. Het valt allemaal samen in dat ene kopje koffie. In dat ene moment dat ik nu bij Koozie ben en opsta om weer te gaan.

Waardecreatie nodigt uit

Zoals het laatste herfstblad van de boom valt, zo sluit ik wederom de deur achter me. Ik realiseer me dat het een bezielde plek is. De juiste mensen zijn weer gearriveerd om de energie goed te houden. Wat een waarde is hier gecreëerd in de afgelopen 5 jaren. Van helemaal niets naar Koozie, waar de waarde van gezelligheid je warm onthaalt. Ik kom graag terug als gast. Het is goed zo!

Recommended Posts

Leave a Comment

Contact

We nemen zsm contact met u op.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search