Keuzes zijn daden van liefde

 In Luisteren, Vertrouwenspersoon, waarde

Keuzes zijn daden van liefde die zich hebben voorgedaan in mijn leven en die me ook nu weer een nieuwe keuze laten maken. Het was mijn open hart dat mij na een oproep deed aanmelden bij een lieve vrouw uit mijn vrouwencirkel toen deze een zware operatie onderging en haar eigen mantelzorg had te regelen.

Onbevooroordeeld luisteren
Terwijl ik aan haar ziekenhuisbed zit in haar kamer komen we in gesprek over haar ziek zijn en hoe het zo is gekomen. Vanaf het moment dat ze begint te vertellen luister ik met een open houding en met een mate van nieuwsgierigheid. Liefde ademend en zonder er een mening op te willen plakken. Ik voel dat ik ben in het moment en haar vertrouwen om het mij te vertellen ontvang ik in nederige dankbaarheid. Ik bewonder zowel haar draag- als veerkracht. De wijze waarop ze het in haar leven is aangegaan en welk positief effect dit heeft, maar ook de momenten als het allemaal teveel wordt. Haar lichamelijke kwetsbaarheid weerspiegelt zich in haar verhaal. Ik dank haar voor het delen waarop ze zegt: ‘Dank je voor het luisteren.’ Ik word er stil van. Elk woord is teveel om uiting te geven aan mijn compassie. Zo verblijven we even met elkaar.

Heel langzaam hervatten we ons gesprek en ontspint het zich richting mij en mijn verlangens. Ik vertel haar dat ik wel als vrijwilliger in een hospice zou willen werken om de mensen te verlichten in de laatste fase van hun leven. Om te luisteren naar dat wat nog gezegd mag worden. Te ondersteunen daar waar mogelijk in het moment.

Vertrouwenspersoon, kun je dat worden?
‘Is vertrouwenspersoon niet iets voor je?’ hoor ik haar zeggen. ‘Vertrouwenspersoon, ik?’ Terwijl ik het zeg voel ik dat het direct binnenkomt. Het is mijn hart dat onmiddellijk spreekt en een tikkie overslaat. Het voelt als een boodschap. ‘Waarom vind je dat?’ vraag ik, nieuwsgierig naar haar mening. ‘Omdat je goed kunt luisteren’, zegt ze. Dat is fijn om te horen en voor mij ook een bevestiging. Mijn hart snakt naar gesprekken met medemensen. Te luisteren naar dat wat naar buiten mag. Ongemakkelijke kwesties die het leven in de weg staan. Waardevolle gesprekken die ertoe doen.

Het is het leven zelf dat me in dat ene moment liefdevol omarmt en zegt: ‘Toe maar. Geef maar toe aan je verlangen. Het is je hart dat hiervoor openstaat om te staan naast de ander.’ Het voelt als een hele logische keuze.

Heel erg passend bij mijn verlangen
Diepgelukkig keer ik na een middag, avond en nacht huiswaarts. En na een paar dagen begin ik me te verdiepen in wat het eigenlijk betekent om vertrouwenspersoon te zijn. Het intrigeert me en voelt heel erg passend bij mijn verlangen. Ik begin de diverse opleidingsinstituten naast elkaar te zetten en kies uiteindelijk voor Van Oss en Partners omdat zij naast de systemische en wettelijke kant met name het menszijn centraal zetten. Het is een serieus vakgebied met veel diverse aspecten. Aspecten die me nog nieuwsgieriger maken. Ik aarzel dan ook niet langer en meld me snel aan voor de training vertrouwenspersoon en integriteit.

De drijfveer van keuzes is de liefde
En vandaag, vandaag is het zover. De wereld ziet er verlicht uit. Er ligt zelfs een laagje puur wit op de straten en in de grasperken. Helder wit reflecteert de helderheid die ik zo graag breng. Ik heb er heel veel zin in en realiseer me dat als ik zo terugkijk op mijn leven het altijd weer de liefde is geweest die me nieuwe keuzes en wendingen heeft gebracht. Of het nu in relaties was, de plekken waar ik terechtkwam op aarde, het werk dat ik doe. Het boek dat ik schreef en het boek dat ik aan het schrijven ben: Liefde, de waarde der waarden. Het was telkens weer de liefde die zich als een rode draad afwikkelt in mijn daden. En deze constatering maakt mij wonderlijk gelukkig.

Recommended Posts

Leave a Comment

Contact

We nemen zsm contact met u op.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search