Hoe kunstenaar en ondernemer Bruno van den Elshout mij laat schrijven

 In Creativiteit, de bedoeling, dromen, Ideeën, inspiratie, intuitief, Schrijven, transformatie, Vertrouwen, waarde

Ik luister met stille verbazing. Elke vraag die wordt gesteld, elk gesprek dat hierop volgt, is wat in mijn boek ‘Jouw talent – jouw waarde’ aan de orde komt. De unieke weg die Bruno hierin gaat, is een voorbeeld voor de aanwezigen. En levert ook weer mooie ‘one-liners’ en inspiratie. Een aantal staat hieronder. Er zit geen volgorde in van belangrijkheid. Het is slechts een weergave van wat mij is opgevallen en resoneert. En wat mij voedt om mijn boek verder te schrijven.

Wat drijft je in de dingen die je doet?

“Als je een bron hebt, heb je geen drijfveer meer nodig. Een blijvende bron is voor mij ‘leven’, dat door mij geleefd wil worden.”

Wat een mooie waarde. Deze waarde heeft alles te maken met de bereidheid het leven te leven en aan te gaan zoals het bedoeld is voor Bruno. Uniek en authentiek. En hij zoekt hierin op zijn eigen wijze de weg. Deze focus zorgt voor toewijding. Een toewijding die leidt tot keuzes maken in het leven. Zoals Bruno dat wil leiden.

Wat was een van de belangrijke keuzemomenten in je leven?

“Het kiezen tussen werknemer- of ondernemerschap bijvoorbeeld. Zo’n bewuste keuze tussen het oplossen van andermans problemen versus het oplossen van je eigen problemen. Het is een kantelpunt wanneer je begint te voelen dat het werknemer-systeem de subsidie levert voor het ondernemer-systeem, je eigen systeem. Wanneer het moment daar is om vanuit het ene systeem in het andere te stappen, is voor iedereen verschillend. Het ene groeit en het andere wordt kleiner. Er volgt een versnelling en langzaam ga je je eigen speelveld meer naar je hand zetten. Van ‘Ik wil doen waar ik zelf zin in heb’ naar ‘Ik ga doen waar ik zelf zin in heb’ tot ‘Ik doe waar ik zelf zin in heb’.”

Ook ik heb dit ervaren op het moment dat ik voor mijzelf begon. Het moment dat mijn toenmalige baas tegen mij zei: ‘Wat doe je eigenlijk nog voor mij?’ Dat was zo’n kantelpunt. Ik besefte dat ik veel deed voor mijzelf binnen de organisatorische context waar ik toen werkte en dat de tijd rijp was om dit voort te zetten voor mijzelf, maar dan vanuit mijn eigen gecreëerde context.

Wanneer weet je of iets een goed idee is?

“Ideeën komen en gaan. Als een idee de tijd krijgt om te rijpen, dan zal het wel belangrijk zijn en kun je er vervolgens aandacht aan geven. Je focussen. Daarvoor maak ik altijd een klein projectplannetje” aldus Bruno. “Op 1 A4-tje, gericht bijvoorbeeld aan iemand die ik aardig vind. Je schrijft het dan namelijk net iets anders op.”

Een leuke tip. Bij het schrijven van de synopsis voor een boek heb je dat A4-tje te pakken. En het omschrijven van je ideale lezer is die aardige persoon. De rijpingstijd is inderdaad al veel langer bezig. Het is net een ballon die zich langzaam vult en die, als je eenmaal gaat schrijven, in één keer leegloopt op papier. Alles was er al, maar het momentum was er nog niet.

“Als je dan op weg gaat, doe dan kleine stapjes en gebruik de kleinste manifestatievorm, ook in zichtbaarheid. Creëer vervolgens je eigen fun factor en langzaam zal het groeien.”

Exact zoals ik aan de slag ben. Het gaat niet alleen om het schrijven. Het is zoveel meer dan dat. Het is een ontdekkingsreis van zaken die je beetpakt, aanpakt en op doorpakt. En als je iets heel erg graag wil, vanuit de bron, dan minimaliseert het de angst. Bovendien maak je het beheersbaar door de kleine stapjes. Je staat tenslotte ook niet in 1x op de top van een berg.

Mijn fun factor

Mijn fun factor is het schrijven op plekken die voor mij inspirerend zijn: de zee, een café, buiten op een terras, in de schrijfgroep… Het interviewen van uiteenlopende mensen door wie ik telkens word geraakt vanwege de openheid en hun kernwaarden.

Het pad zelf is uitgestippeld en kent geen rechte lijn. Er is altijd onzekerheid. Maar misschien is de onzekerheid wel de zekerheid. Een zekerheid die ervoor zorgt dat je kunt voelen dat je leeft.

Een zekerheid die (zoals Bruno zegt) steeds meer pensioen wordt, in plaats van werken, en daarmee ook steeds meer leven. Een levenskunst op zich. En zo te zien ook een hoop levensvreugde.

Dank voor de openheid en het mooie gesprek.

Geïnspireerd door een groepsinterview met Bruno van den Elshout bij ‘Ruimte voor Helden’.

Bruno zijn projecten en werk zijn terug te vinden op ‘Whatever the Weather’ (http://www.whatevertheweather.nl), ‘NEW HORIZONS’ (http://www.newhorizonsahead.nl) of www.photologix.nl.

De Inkoopfilosoof

Nieuwsgierig naar het boek?

Blijf me dan volgen bij het schrijven van ‘Jouw talent, jouw waarde’.

Linkedin:           https://www.linkedin.com/in/jelliepijpers/

Facebook:          https://www.facebook.com/jellie.pijpers of

https://www.facebook.com/opaalrotterdam/

Recommended Posts

Leave a Comment

Contact

We nemen zsm contact met u op.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search