De roep van een schelp

 In inspiratie, transformatie, waarde

We zijn net aangekomen bij camping Porte Sole in Istrië en naar ons huisje gelopen. Weer zo’n hele fijne kleine bungalow met veranda. Oh wat houd ik daarvan. De eenvoud, het minimalisme en toch alles wat je nodig hebt.

Wat ligt daar op de balustrade?
Ik kijk om me heen, absorbeer de sfeer en in een blik valt mijn oog erop. Ik loop er naartoe. Het is een schelp, een tulbandschelp ontdek ik later. Ik pak de schelp op en draai hem om. Hij is prachtig met een witte parelmoeren bekleding van binnen en een oranjebruine diepe kleur erdoorheen. Van buiten is de schelp grijsachtig en ruw. Hij is zo mooi dat ik hem met eerbied weer neerleg en me afvraag, van wie is die schelp? Hoe komt hij daar op de rand van de balustrade? Ik voel dat ik er naartoe wordt getrokken en pak hem nog een keer op. Ik leg hem weer neer. Ik wil niet nemen wat van een ander is. Misschien is de schelp wel van een kind. Ik loop weg en laat de schelp de schelp. Gedurende de dag komt hij regelmatig in mijn gedachten.

Een cadeau
De volgende dag zitten we gezellig samen aan het ontbijt op de veranda. De schelp komt weer in mijn gezichtsveld. Als een bliksemschicht is het alsof ik iemand hoor zeggen: “Het is goed. Je mag dit aannemen als geschenk.” Ik sta op en loop naar de schelp. Het is alsof de schelp mij gevonden heeft en niet andersom. En zichzelf aan mij weggeeft. Ik pak de schelp op en loop met de schelp in mijn hand terug naar de ontbijttafel en voel me zeer emotioneel worden. Ik zit zo maar een tijdje met de schelp in mijn hand, kijk ernaar en voel me heel nederig en dankbaar worden alsof hij mij iets te vertellen heeft, maar ik nog niet weet wat. Ik leg de schelp behoedzaam binnen.

Symbolisch
We zijn de hele dag op pad en laat in de middag terug. De schelp brandt van verlangen in mij en ik ga op onderzoek en kom tot de volgende wonderbaarlijke ontdekking: De schelp, het symbool van vruchtbaarheid, liefde én huwelijk.
Ik kom er al snel achter dat het een tulbandschelp is en dat de kern van de schelp bestaat uit het Shiva’s oog waarvan de opening van de tulbandschelp als bescherming dient. Het Shiva’s oog (verwijzend naar her derde oog van de god Shiva) wordt veel in symbolische sieraden verwerkt. Het symbool staat voor bescherming, wijsheid en inzicht in de dingen die dieper verborgen liggen. Het symboliseert de creatie, behoud en destructie van alles, de stroom van het leven, de constante verandering van het universum, spirituele kennis en creatieve visualisatie.

Prachtige juweeltjes
Geen wonder dat ik overdag in het kunstenaarsdorpje Groznjan zo veel spiraalvormige tekens ben tegengekomen in keramiek en sieraden. Het is het binnenste van de schelp die hiervoor als symbool of echt materiaal voor wordt gebruikt. Prachtige juweeltjes zag ik.
Het past ook naadloos bij het momentum. Onze huwelijksreis, de totstandkoming van mijn boek Jouw kern van waarde en de ontwikkeling van onze koffie- en lunchroom Koozie als creatieve uitingsvorm van ons beider pad.

Een bijzondere schat
De schelp zal me altijd herinneren aan onze liefde en verbond samen. Aan dat wat wij in de wereld willen brengen, waarde!

En de schelp? De schelp is meegekomen naar Nederland en heeft inmiddels een waardevolle plek gekregen. De schelp helpt mij ook herinneren aan het moment van ontvangen. Dat het leven altijd geeft. Dat het de natuur was, de schelp die mij vond en riep: ‘Toevallig? Geenszins.’

Onze vakantie was eigenlijk in meerdere opzichten toevallig gekozen. We zijn, na onze bruiloft, gewoon op pad gegaan en ik was benieuwd welke schatten op mijn reis openbaard zouden worden. Allereerst had ik mijn schat bij mij, sinds kort door de echt verbonden. In het momentum werd dit haarfijn bevestigd door de schelp die mij vond en de betekenis die zich ontvouwde.

Recommended Posts

Leave a Comment

Contact

We nemen zsm contact met u op.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search