Compassie is liefde in actie

 In Persoonlijke groei, waarde

‘Compassie is liefde in actie’ lees ik in het begeleidende boek bij de kaartenset Dryaden. Niet zo gek dat ik de kaart ‘compassie’ trek. De laatste dagen stonden vol in het teken van compassie. Mijn broer, mijn moeder en mijn dochter, alle drie op zichzelf geworpen door het leven.

Compassie kent vele vormen
Ik nodigde mijn broer uit om met ons mee te wandelen in het Kralingse Bos. Een plek waar zijn verdriet om het verlies van mijn schoonzusje de ruimte kon krijgen. De zacht ritselende wind door zijn hoofd en gemoed. Grondend tussen de vele beuken. Waar zijn hond weer even hond kon zijn door te rennen en te dollen. En mijn broer door mijn zachtmoedige lichtheid een andere vorm van compassie, van liefde kan ontvangen. De last die hij met zich meedraagt lichter makend. Ruimte gevend aan zijn kwetsbaarheid en behoefte om te praten.

Met mijn moeder aten we hetzelfde weekend zelfgemaakte pompoen-wortelsoep. Met de aardende smaak in de mond en met de kleur van oranje de moed en de kracht gevend het leven weer te aanvaarden zoals het is. En niet te blijven hangen in de last van het leven.

En als ik bij mijn zieke dochter de boodschappen langsbreng en ze aangeeft verdrietig te zijn omdat ze zo weinig support voelt van haar lief, laat ik het daar. Wetend dat je jezelf alle support kunt geven die nodig is. Ik leg de boodschappen in de koelkast en vertrek.

Zwijgend aanwezig zijn
Bij alle drie voel ik een grote compassie. Zonder de emotie van de ander op mijn schouders te nemen en het als mijn verantwoordelijk te voelen. Alle gevoelde emoties zijn niet van mij. Ik ben er en laat mijn licht en liefde erop schijnen in een zwijgende aanwezigheid. Zodat het voor de ander weer draagbaar wordt. En dat is fijn om te doen. Liefde in actie. Een boswanding, een soepje koken en boodschappen verzorgen.

Com & passie, met vreugde!
Vandaag ben ik zelf toe aan het ontvangen van wat compassie. Omdat ik weet dat het mij verlicht en moeilijke momenten draagbaar maakt. Het woord compassie bestaat uit twee woorden lees ik in de Dryaden, namelijk com & passie. Met vreugde. Hoe mooi is dit! In de compassionele acties geeft iemand jou met vreugde haar liefde. En het is je vrijheidsrecht dit te doen in een vorm die bij jou past. Een vorm die de passie aanwakkert zodat je met echte compassie aanwezig kunt zijn. Zonder voorwaarden en verwachting en vooral zonder te vervloeien met de ander.

Sta in de lichtheid van compassie
Het is een uitnodiging aan jezelf om in de lichtheid te gaan staan. Elke dag weer. Vol compassie. Het is voor mij een valkuil om niet te vervloeien omdat ik als kind leerde om ‘aan’ te gaan bij het voelen van het verdriet van de ander. Mijn hart reageert en omhelst niet alleen de ander, maar vervloeit met het verdriet van de ander. Ik verlies dan terstond mijn lichtheid. En sta direct met beide benen in de emotie van de ander.

Bij de begrafenis van mijn schoonzusje wilde ik in lichtheid aanwezig zijn en ging ik bewust niet naast mijn moeder zitten en heb mijn partner verzocht tussen ons beide plaats te nemen. Als er iemand is met wie ik vervloei dan is het mijn moeder. Ik kon hierdoor bij mijzelf blijven. Bij mijn eigen lichtheid en liefde waardoor ik moeiteloos en met compassie kon uitreiken en er een vredig en liefdevol afscheid voor mij ontstond.

Compassie verlicht
Compassie nodigt je uit verantwoordelijkheid te nemen vanuit een diepere wens om de pijn of het lijden van jezelf of anderen te verlichten. Verlichting door het licht erop te laten schijnen. En actief je liefde te geven vanuit je eigen waardevolle kern en hierin stabiel te blijven voor jezelf en de ander. Een verrijkende wijze van zijn met de ander zonder te vervloeien. Je hoeft slechts je eigen innerlijke licht te laten schijnen.

Ik keer naar binnen en blijf even zitten in compassie met mijzelf. Ik zet een ontspannende, lichte, speelse piano achtergrondmuziek op en voel mijn eigen liefde, gesterkt door de passie voor het leven. Een heerlijk moment!

Recommended Posts

Leave a Comment

Contact

We nemen zsm contact met u op.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search